Geen excuses meer voor veilig verkeer
Iedereen heeft wel een excuus om snel even een verkeersovertreding te begaan. Maar dat je daarmee jezelf en anderen in gevaar brengt, daar staan veel weggebruikers niet bij stil. Daarom roept onze verkeersveiligheidscampagne dit jaar op om te stoppen met het verzinnen van excuses voor onveilig gedrag in het verkeer.
Het was maar een kort stukje, ik doe dat anders nooit, er kwam echt geen verkeer, ik was heel voorzichtig … Excuses die de politie dagelijks te horen krijgt als ze iemand aanspreken op een verkeersovertreding. Het negeren van verkeersregels is niet enkel vervelend voor andere weggebruikers, je brengt er jezelf en ook anderen mee in gevaar.
Jaarlijks registreren we veel verkeersongevallen, al dan niet met ernstige verwondingen. Vaak heeft dit te maken met onaangepast gedrag in het verkeer. Alle soorten weggebruikers bezondigen zich eraan, automobilisten, fietsers, e-steppers, voetgangers …
Verkeersquiz
Ben jij een expert in het verkeer? Doe dan snel onze verkeersquiz.
Ken jij de verkeersregels wel voldoende? Of durf je ze wel eens negeren? Zitten al die verkeersregels ver weg en bereid je je liever even voor? Wij vatten kort de belangrijkste regels voor je samen, op deze pagina.
Vaak gemaakte overtredingen
Deze overtredingen worden vaak gemaakt, maar brengen jou en andere weggebruikers in gevaar:
- Tegen de richting in fietsen op plaatsen waar dit verboden is
- Als automobilist een fietser voorbijsteken in een fietsstraat
- Met twee op een e-step rijden
- Het rood licht negeren
- Je gsm gebruiken in het verkeer
- Dubbel parkeren
- Parkeren op het voet- of fietspad
Fris je kennis op
Zitten de verkeersregels ver weg bij jou? Wij vatten kort de belangrijkste regels voor je samen.
Uit de kindermond
De waarheid komt uit de kindermond. Daarom vroegen we aan vijf kinderen om te vertellen hoe hun ouders zich gedragen in het verkeer. Zet hun ongezouten mening jou ook aan het denken?
Veilige schoolomgeving
Samen veilig naar school, hoe doen we dat? Hoe creëren we samen een veilige schoolomgeving?
Samen veilig op pad
Met deze vijf tips voor ouders en kinderen gaan we samen veilig op pad.
Hoffelijkheidstips
Ben jij een hoffelijke chauffeur, fietser of voetganger? Sta eens stil bij je dagelijkse gewoontes in het verkeer. Misschien wekken ze bij andere weggebruikers onbewust irritatie op.
Partners in verkeersveiligheid
In Vlaanderen zijn er veel organisaties bezig met veilig verkeer. Deze partners bieden vaak interessante tips, oefeningen of tests aan op hun website.