Relaties
Scheiding
Uit elkaar gaan, gehuwd of ongehuwd heeft steeds een grote impact op jouw leefwereld en die van je kinderen. Nadien zo goed mogelijk afspraken maken met je ex-partner is niet altijd even gemakkelijk. Toch is het steeds in het belang van jouw kind(eren) om te blijven communiceren en elkaar te respecteren in vader- of moederrol. Je kan bij een breuk steeds terecht bij je notaris voor een eerste advies maar er bestaan ook meer gespecialiseerde diensten.
Twee Huizen
Wat als ouders apart gaan wonen? Op deze site vertellen kinderen en jongeren wat ze denken en voelen wanneer hun ouders uiteen gaan, en wat ze dan kunnen doen. Ouders vinden inspiratie om hun kind te ondersteunen en om hun ouderschap goed te regelen. De site geeft ook informatie over echtscheiding en bemiddeling.
De scheidingskoffer
Voor alle vragen rond scheiding van ouders, (ex-)partners, kinderen, jongeren, plusouders, grootouders, familie, vrienden en professionals.
De scheidingsconsulenten
Helpt koppels die een scheiding overwegen aan alle informatie zodat dat zij samen kunnen beslissen over hun toekomst, zonder rechtbankprocedure. Gevormde bemiddelaars zorgen voor een professionele begeleiding door middel van die bemiddelingsmethodieken die streven naar een evenwichtig akkoord.
Familiale bemiddeling
Familiale bemiddeling streeft steeds naar een overeenkomst die voor iedereen aanvaardbaar is en de belangen van alle betrokkenen respecteert. De bemiddelaar geeft informatie en helpt onderhandelen. Het resultaat is bijvoorbeeld een
echtscheiding met onderlinge toestemming of een (ouderschaps)overeenkomst die door de rechtbank bekrachtigd kan worden. Mogelijke thema’s zijn:
- Verdeling van goederen, financiën en onroerende goederen
- Ouderlijk gezag, verblijfs- en omgangsregeling en kostenregeling
- Juridische conflicten tussen familieleden
Via andere familiale bemiddelaars
Deze kan je zelf zoeken via het internet of via je advocaat/notaris.
Via bemiddelaars verbonden aan de rechtbank
Burgerlijke procedure
Kamer voor minnelijke schikking (KMS)
De KMS treedt op als je een burgerlijke procedure (bv. rond de omgangsregeling …) start bij de
familierechtbank. De familierechter zal je vragen of je bereid bent tot bemiddeling en je doorverwijzen. De KMS kan ook optreden op jouw vraag, zonder burgerlijke procedure. De KMS probeert steeds een langdurende procedure te vermijden en een onderling akkoord te sluiten tussen de ouders. Aanmelden doe je zelf of via je advocaat aan de hand van een brief.
Familierechtbank, Bolivarplaats 20, 2000 Antwerpen
Geweld binnen families
CAW slachtofferhulp
Slachtofferhulp biedt een integrale begeleiding en emotionele ondersteuning bij het verwerkingsproces van een misdrijf of een traumatische gebeurtenis. Je kan bij ons terecht om te praten over wat je overkomen is. Je krijgt uitleg over wat mogelijke reacties zijn en hoe een verwerkingsproces verloopt.
Cornelis Schutstraat 28, 2100 Deurne
Project IFG Maghrebijnse gezinnen
Dit project van het CAW richt zich op mensen uit de Maghrebijnse gemeenschap die te maken (dreigen te) hebben met intrafamiliaal geweld.
Bexstraat 20, 2018 Antwerpen
maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur
Veilig Thuis
Initiatief van het Family Justice Center Antwerpen en ketenaanpak CO3. Advies- en meldpunt voor huiselijk geweld of kindermishandeling.
24/7 bereikbaar