Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Seksueel geweld

Ben je slachtoffer van een verkrachting of aantasting van de seksuele integriteit (tot voor kort bekend als aanranding)? We kunnen je het beste helpen in het zorgcentrum na seksueel geweld (ZSG). Een speciaal opgeleid team staat klaar om jou alle zorg te geven die je nodig hebt.

 

Werd je in de laatste zeven dagen het slachtoffer van seksueel geweld? Contacteer zo snel mogelijk de politie via het noodnummer 112. Je kan ook rechtstreeks contact opnemen met het ZSG door direct langs te komen of door eerst te bellen of te mailen. Het zorgcentrum is dag en nacht bereikbaar. Om de kans op het vinden van forensische sporen te vergroten, kom je best langs in de eerste 72 uur na het seksueel geweld. Breng ter ondersteuning gerust een vertrouwenspersoon mee.

Dringende hulp:112

of

ZSG:03 436 80 50

of

Werd je meer dan zeven dagen maar minder dan een maand geleden het slachtoffer van seksueel geweld? Dan kan je via de blauwe knop een afspraak maken bij de politie om een klacht in te dienen. Je kan daarnaast in het zorgcentrum terecht voor medische en psychologische ondersteuning.

Werd je meer dan een maand geleden het slachtoffer van seksueel geweld? Dan kan je via de blauwe knop een afspraak maken bij de politie om een klacht in te dienen. Daarnaast kan je in het zorgcentrum terecht voor een eenmalige psychologische intake.

of

Tips

Je vindt het ZSG in het zorghotel Drie Eiken naast het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem. Houd rekening met volgende tips als je beslist naar het zorgcentrum te komen:

  • Breng zoveel mogelijk zaken mee waarop eventuele sporen van de pleger gevonden kunnen worden, indien mogelijk in een papieren zak: de kledij die je droeg tijdens het geweld, lakens of beddengoed, kussenslopen, een condoom, maandverband of toiletpapier.
  • Kom zo snel mogelijk na de feiten.
  • Vermijd indien mogelijk om je te wassen zodat eventuele sporen zo goed mogelijk bewaard blijven.

Alle zorg op één plek

Wat kan het zorgcentrum je bieden?

  • Medische zorg: Je verwondingen en letsels worden verzorgd door verpleegkundigen, eventueel bijgestaan door een arts. Je wordt medisch onderzocht en de fysieke, seksuele of reproductieve gevolgen van het seksueel geweld worden behandeld.
  • Forensisch onderzoek: Met jouw toestemming worden eventuele letsels vastgesteld en wordt er gezocht naar eventuele sporen van de pleger. Doel is zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen.
  • Aangifte: In het ZSG kan je aangifte doen bij een opgeleide zedeninspecteur. Twijfel je nog om dit te doen? Dan wordt het verzamelde bewijsmateriaal bewaard voor een vooraf afgesproken termijn. Je kan dan later alsnog beslissen om een klacht in te dienen.
  • Psychische zorg: De ZSG-psycholoog biedt je een luisterend oor en geeft je info over de normale reacties na seksueel geweld en advies over hoe je ermee om kan gaan.
  • Nazorg: Na de eerste zorgen volgt het zorgcentrum je op medisch en psychologisch vlak verder op, zodat je er niet alleen voor staat. De psycholoog kan je verwerkingsproces verder begeleiden. Er wordt gezorgd voor een goede doorverwijzing naar de gepaste psychosociale en juridische diensten, rekening houdend met jouw behoeften.