Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
Nieuw adres mastergebouw

Het hoofdkantoor van Politie Antwerpen heeft voortaan een eigen, unieke straatnaam: Politieplein 1, 2600 Antwerpen. De locatie blijft ongewijzigd, op de hoek van de Binnensingel met de Borsbeeksebrug.

  • Home
  • Nieuws
  • Honderden hulpverleners oefenen bij DPG Media

Honderden hulpverleners oefenen bij DPG Media

23 september 2024

De politie, de brandweer en de medische discipline oefenden maandagavond op een bijzondere locatie. DPG Media stelde haar gebouw op het Mediaplein ter beschikking om samen te trainen op hun kennis en vaardigheden bij een ernstige dreiging. In de oefening drongen gewapende mannen het gebouw binnen.

DPG Media slaagde er vlot in om het gebouw volledig te ontruimen en haar interne processen optimaal in te zetten zodat collega's hun werk konden blijven doen, namelijk het maken van nieuws. En dat terwijl de politie met zo weinig mogelijk slachtoffers de aanval deed stoppen. De oefening had een impact op de omgeving. Alle hulpdiensten danken iedereen die hinder ondervond voor het begrip. 

Extreemrechtse aanvallers

In de oefening Phoenix speelden acteurs van de politie een groep extreemrechtse aanvallers. Ze drongen gewapend het mediagebouw binnen en openden meteen het vuur aan het onthaal. Er vielen fictief tientallen gewonde tot zwaargewonde slachtoffers op de verschillende etages van het gebouw. Volgens de speciaal aangeleerde technieken hielp de brandweer de politie om slachtoffers snel en veilig uit de gevaarlijke situatie te ontzetten en over te dragen aan de medische hulpverleners. De politie slaagde erin om de daders uit te schakelen. 

Oefenen van CE-RT

Net als tijdens de grote oefening van twee jaar geleden, oefenden de politie en brandweer op het veilig ontzetten van slachtoffers in een vuurwapengevaarlijke situatie. Het is een intense samenwerking waarbij de politie de verdachte(n) uitschakelt en ervoor zorgt dat de brandweer veilig en efficiënt slachtoffers kan ontzetten (casualty extraction rescue teams). De afgelopen twee jaar is deze techniek zeer intens ingeoefend. Tijdens de oefening bij DPG Media hebben de hulpverleners deze technieken succesvol in de praktijk toegepast. 

Multidisciplinair

De fictieve slachtoffers zijn overgebracht naar een gewondennest en later naar een vooruitgeschoven medische post (VMP). Daar kregen het Rode Kruis, ziekenwagens en MUG-diensten binnen het systeem van 112 de kans om te oefenen op verwondingen die eigen zijn aan gewapende incidenten. Niet alleen de medische zorg is geoefend, maar evengoed was er de uitdaging om de VMP op een veilige plaats op te bouwen zodat bijkomende slachtoffers vermeden worden. 

Samenwerking met COPS

Zo’n uitzonderlijke oefening, is een uitgelezen kans om ook collega’s uit andere politiezones te laten oefenen. Zo namen de Gentse COPS als extra arrestatieteam deel aan de oefening. Ze versterkten het Antwerpse snelleresponsteam met een van hun eenheden. Door samen te oefenen, kunnen ze snel ervaringen en werkpunten uitwisselen. Het is opnieuw een uitgelezen kans om het samenwerkingsakkoord tussen PZ Gent en PZ Antwerpen in de praktijk om te zetten.

DPG Media als gewaardeerde partner

Dat de politie samenwerkt met een nieuwsmedium, is minstens even opvallend te noemen. Voor de communicatieteams van de hulpdiensten, maar ook voor dat van DPG Media is een oefening van deze omgang nuttig om de scheiding tussen persberichtgeving en de operationele informatie te bewaken.

Geen bijkomende reële dreiging

De politie benadrukt dat er geen nieuwe bijkomende dreigingen zijn die de oefening verantwoorden. De deelname van zoveel hulpverleners aan een grootschalige oefenkans toont aan dat alle hulpdiensten weerbaar willen zijn bij ernstige incidenten. 

Meer dan 200 deelnemers

Aan de oefening Phoenix namen meer dan 100 politiemensen en 40 brandweerlieden deel. De medische discipline liet door minstens 50 hulpverleners vertegenwoordigen. Alle deelnemende hulpverleners willen de vele vrijwilligers van onder meer DPG Media bedanken voor hun deelname als figurant. Elke discipline zal hun acties evalueren en waar het nodig is de nodige lessen trekken.