Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
Nieuw adres mastergebouw

Het hoofdkantoor van Politie Antwerpen heeft voortaan een eigen, unieke straatnaam: Politieplein 1, 2600 Antwerpen. De locatie blijft ongewijzigd, op de hoek van de Binnensingel met de Borsbeeksebrug.

  • Home
  • Nieuws
  • Grootschalige controleactie tegen overlast en criminaliteit in stationsbuurt

Grootschalige controleactie tegen overlast en criminaliteit in stationsbuurt

14 september 2024

In de nacht van vrijdag 13 op 14 september organiseerde de politie van Antwerpen een controleactie in de omgeving van het Centraal Station. Het doel van de actie was om de overlast, die een aantal handelszaken en personen in de omgeving veroorzaken, doelgericht aan te pakken. Tijdens de actie zijn 13 personen van hun vrijheid benomen. Vier handelszaken zijn bestuurlijk gesloten.

De actie komt er na een aanhoudende problematiek van hoofdzakelijk drugsgerelateerde overlast en criminaliteit en moeilijkheden met personen. Er is ook sprake van geweldfeiten zoals bedreigingen, diefstallen met geweld, wapenbezit en zelfs de aantasting van de seksuele integriteit van voorbijgangers. De politie en het stadsbestuur dulden deze multiproblematiek niet, en proberen doelgericht  de overlast en het geweld aan te pakken.

Storende inrichtingen

In dezelfde buurt zorgt ook een aantal horecazaken voor overlast. Het gaat over geluidsoverlast, een aantal uitbaters leeft het sluitingsuur niet na en heeft lak aan het voorleggen van de nodige vergunningen. Ook het cliënteel van deze zaken is vaak gekend bij de politie. Het gaat dan om veelplegers, personen die al meermaals door de politie zijn meegenomen omdat ze illegaal in het land verblijven of jongeren die eerder ook al erg storend gedrag hebben vertoond.

Actiegebied

De vele meldingen van overlast en criminaliteit zijn terug te brengen naar de straten binnen en met de Anneessensstraat, Statiestraat, Gemeentestraat, Van Stralenstraat, Van Arteveldestraat en het Koningin Astridplein. Dankzij een goede beeldvorming door de analisten van PZA en eerdere vaststellingen door de ploegen van interventie was een gecoördineerde actie mogelijk.

Arrestaties

Tijdens de actie werden in totaal 181 personen gecontroleerd. De politie heeft 13 personen gearresteerd. Het gaat om twee gerechtelijke arrestaties omdat de betrokkenen wapens op zak hadden of gezocht werden in een lopend onderzoek. Anderen zijn bestuurlijk gearresteerd omdat ze onder invloed waren van alcohol, of omdat ze de openbare rust aan het verstoren waren of illegaal in het land verbleven. Tijdens de actie nam de politie ook twee messen en een aantal gebruikershoeveelheden cocaïne en marihuana in beslag. Er werd daarnaast een bestuurder betrapt die onder invloed van verdovende middelen zijn voertuig bestuurde. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor de duur van twee weken.

Burgemeester Bart de Wever woonde de actie bij: "De omgeving van het Centraal Station is één van de belangrijkste knooppunten en ontmoetingsplaatsen in onze stad. Om de veiligheid van de buurt en alle voorbijgangers te verzekeren, voert de lokale politie zeer doelgerichte en brede acties tegen overlastpanden, criminelen en al wie een bedreiging is voor de leefbaarheid van de omgeving. We zullen deze verhoogde inspanningen aanhouden zolang dat nodig is. Ik wil alle politiemedewerkers bedanken voor hun inzet en om te waken over de veiligheid van onze stad."

Succesvolle actie

Voor deze actie was er een grote politie-inzet. Zo waren de mobiele-eenheid, de regiowerking van Centrum en City, het fietsteam en het hondenteam ter plaatse. Aan de actie namen ook de Dienst Vreemdelingenzaken, het UNO-team van stad Antwerpen dat onder meer inzet op ondermijning en de sociale inspectiediensten deel. Door het kordate optreden wil de politie de veiligheid en leefbaarheid van de buurt versterken.