Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Illegale taxi's

Wees op je hoede voor illegale taxi's. Illegaal taxivervoer is een misdrijf. Bovendien loop je als passagier verschillende (veiligheids)risico's. Hier vind je tips om legale en illegale taxi's van elkaar te onderscheiden.

Aanbieders van illegale taxidiensten lopen het risico op een veroordeling door de politierechtbank. De minimale geldboete bedraagt 4 000 euro en er staan zelfs gevangenisstraffen op tot 3 maanden. Op last van het openbaar ministerie wordt de auto in beslag genomen met het oog op de verbeurdverklaring. Als de politie illegaal taxivervoer vaststelt, is er ook sprake van sluikwerk en samen met eventuele uitkeringsfraude geeft ze deze informatie ook door aan de arbeidsauditeur.

Risico’s

Mensen die zich laten vervoeren in een illegale taxi lopen verschillende risico’s. Zo is een illegaal taxivoertuig niet verzekerd bij vervoer van personen, heeft de bestuurder vaak niet het juiste rijbewijs en voldoet het voertuig niet aan de strengere technische normen. Bovendien weet je als klant vaak niet bij wie je instapt en of het voertuig veilig is. Illegale taxi’s vormen daarnaast oneerlijke concurrentie voor legale taxibedrijven en -chauffeurs. Passagiers van illegale taxibestuurders zijn niet strafbaar. 

Hoe herkennen?

Passagiers kunnen illegale taxi’s aan een aantal kenmerken herkennen. Zo hebben ze nooit een taxilicht, een taxameter of een taxikentekenplaat op hun auto. En vaak bieden deze illegale chauffeurs de taxiritten goedkoper aan dan legale taxichauffeurs.

Een vergunde taxi heeft vaak een taxilicht en steeds een witte vergunningskaart op de achterruit en op de rug van de passagiersstoel. Taxi’s die vanop een taxiparkeerplaats werken of middels handoproep hebben ook een geel-zwarte tarievenkaart die uithangt op de zijruit van hun voertuig rechts achteraan. Het voertuig zal vaak uitgerust zijn met een taxameter en zal voorzien zijn van een taxikentekenplaat.

Alle regels en de verschillende soorten taxidiensten vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Recht om opgepikt te worden

Een taxibestuurder heeft de plicht je te vervoeren wanneer zijn taxi vrij en beschikbaar is en je hem vraagt je te vervoeren. In bepaalde gevallen kan een taxibestuurder echter weigeren je mee te nemen:

  • Wanneer hij niet beschikbaar is wegens een bestelde rit of de rit zijn diensttijd zou overschrijden.
  • Wanneer je naar een afgelegen plaats wenst gebracht te worden, tenzij je je identiteit kenbaar maakt (desnoods met tussenkomst van de politie).
  • Wanneer je de openbare orde verstoort of de openbare veiligheid of goede zeden in gedrang brengt.
  • Wanneer je de staat van het voertuig niet respecteert.

Goed om weten

  • Een legale taxi beschikt over een 'T-X-kentekenplaat'.
  • In Antwerpen kennen we enkel straattaxi’s en kennen we geen standplaatstaxi’s. Op een parkeerplaats voor taxi’s, zoals aan het Centraal Station van Antwerpen, zal je enkel straattaxi’s zien staan met of zonder taxilicht maar wel met een taxikentekenplaat. Straattaxi's die vergund zijn in andere Vlaamse gemeenten zijn hier ook toegelaten.
  • Een straattaxi is:
    • ofwel een taxi die je bestelt via een door jou gekozen app. En waarbij er voor het vertrek een prijsafspraak is gemaakt. De exploitant bepaalt zelf zijn tarieven: via de app geef je jouw akkoord. Ook de betaling doe je via een mobiele app.
    • ofwel een taxi die je vindt op een taxiparkeerplaats in Antwerpen, die je oproept of op straat aanhoudt, maar zonder prijsafspraak te maken. Die rit wordt dan afgerekend door de apparatuur in het voertuig, volgens de eigen tarieven van de exploitant. Die staat op een geel-zwarte tarievenkaart die uithangt op de zijruit van hun voertuig rechts achteraan.
  • Aan drukke taxiparkeerplaatsen in de stad zal je op een informatiebord steeds de nodige informatie over de taxi’s terugvinden.
  • Taxi-uitbaters mogen vrij hun tarieven bepalen. Ben je niet akkoord met wat je uiteindelijk voor een rit hebt moeten betalen? Neem dan zeker een foto van de gebruikte tarievenkaart. Bewaar ook het vervoerbewijs, dat de bestuurder je aan het einde van de rit spontaan moet overhandigen.
  • Een taxibestuurder kan een voorschot eisen bij ritten van meer dan 50 km of van minstens 100 euro.
  • Met klachten over een taxidienst kan je terecht bij de dienst mobiliteit van de stad Antwerpen door te mailen naar taxi@antwerpen.be.