Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Vandalisme en graffiti

Afgerukte bloemen of planten in je voortuin, krassen op je brievenbus, stukgeslagen ruiten, graffiti op je voorgevel ... Dit zijn allemaal vormen van vandalisme, het moedwillig beschadigen of vernielen van andermans eigendom. Meestal doen de daders het uit verveling, wraak of gewoon om te spelen.

 

Het is belangrijk om aangifte te doen van vandalisme aan je eigendom. Zo kan de politie een dader of dadergroep op het spoor komen en eventueel de klachten bundelen.

Minder dan 1 000 euro schade: online aangifte

Als je slachtoffer bent van vandalisme of graffiti, kan je hiervan aangifte doen via Police-on-Web, het digitale aangifteplatform van de geïntegreerde politie (niet in beheer van Politie Antwerpen). Dit kan alleen als de schade minder dan 1 000 euro bedraagt. 

Meer dan 1 000 euro schade: afspraak

Opgelet: als je de schadekost hoger schat dan 1 000 euro kan je geen online aangifte doen. Doe in dit geval aangifte in een kantoor. Maak hiervoor op voorhand een afspraak via deze website. Neem een schadebestek mee naar het politiekantoor.

of

Haatmisdrijf: afspraak

Ben je slachtoffer geworden van vandalisme of graffiti omwille van je huidskleur, geslacht, seksuele geaardheid, geloof of gelijk welk ander criterium beschermd door de Belgische wetten? Dan kan dat een haatmisdrijf zijn. In dat geval doe je beter aangifte in een kantoor. Je leest meer over haatmisdrijven op deze pagina.

of

Gratis verwijdering

De stad Antwerpen verwijdert gratis graffiti, affiches en zelfklevers op je privé-domein. Je moet hiervoor een aanvraag doen. Laat graffiti zo snel mogelijk verwijderen zodat de dader niet van zijn werk kan 'genieten'.

Preventietips

  • Kies het juiste materiaal. Gebruik degelijke, moeilijk stuk te krijgen materialen en/of verfafstotende, gemakkelijk afwasbare materialen.
  • Schilder je gevel in een donkere kleur.
  • Breng een coating aan op de muren. Deze beschermlaag laat toe dat de muur gemakkelijker te reinigen is.
  • Voorzie de muren van beplanting of een rooster.
  • Voorzie graffiti-uitnodigende muren reeds zelf van een mooie graffiti. Volgens de erecode overspuit men een goedgemaakte graffiti niet.
  • Voorzie goede belichting om en rond je woning en eventueel in samenspraak met de gemeente een goede belichting van de straat. Een verlichting met een bewegingsdetector doet het steeds goed. Bescherm de lamp met een rooster. Gebruik licht met een lage intensiteit zodat kleuren moeilijk te onderscheiden zijn.
  • Herstel zo snel mogelijk wat stuk is om erosie-vandalisme te voorkomen. Iets wat reeds beschadigd is, nodigt meer uit tot verdere beschadiging.