Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Wijkwerking: verklarende begrippen

Heb je tijdens het bekijken van de wijkwerking in cijfers een woord of begrip gezien dat je niet begrijpt? In deze lijst leggen we enkele typische politietermen uit in mensentaal.

Als de politie vaststelt dat je niet meer op het adres woont waar je bent ingeschreven, kunnen ze je administratief laten uitschrijven op dat adres.

In geval van samenlevingsproblemen tussen buren kan de politie, net zoals de stad, bemiddelend optreden.

De politie kan in sommige gevallen voorwerpen afnemen van mensen. Dit kan gaan over wapens, verboden middelen of dingen die bewijs kunnen zijn van een misdrijf. Gevaarlijke of verboden zaken worden onmiddellijk vernietigd. In andere gevallen beslist de procureur of de rechter wat er met de voorwerpen moet gebeuren. 

Als de politie een melding krijgt over jongeren die overlast veroorzaken (zoals rondhangen, lawaai maken, andermans eigendom beschadigen ...), start de politie een dossier op. Wij proberen onder meer door bemiddeling naar een oplossing te zoeken. 

Dat is iemand die door zijn typisch gedrag zorgt voor een onveilig gevoel in de stad. Voorbeelden van zo'n gedrag zijn agressief bedelen, dronkenschap op straat of vervelend rondhanggedrag.

Een pv, wat de afkorting is van proces-verbaal, is het middel dat de politie gebruikt om vaststellingen over te maken aan de procureur. Vaststellingen zijn de dingen die de politie zelf heeft gezien. Een pv vind je nog regelmatig op papier, maar wordt ook steeds vaker digitaal opgesteld.

Dit is iemand die vaak op straat rondhangt en die vaste plaatsen in de stad claimt. Deze persoon eigent zich deze plaats toe om alcohol of drugs te gebruiken, dingen te beschadigen en mensen lastig te vallen.

Stadstoezichters houden onze stad proper, veilig en leefbaar. Je herkent ze aan hun paarse uniform. Een belangrijk aspect van hun job is jou helpen, op welke manier dan ook. Lees meer: www.antwerpen.be/stadstoezichters(external)(external).

Dat is een winkel, café, nachtwinkel ... die door zijn aanwezigheid (en/of klanten) overlast veroorzaakt in de buurt. 

Wanneer er bij een misdrijf sterke aanwijzingen zijn dat iemand schuldig is, kan een procureur of een onderzoeksrechter iemand 'tot bij hen laten leiden'. Dat wil zeggen dat de politie die persoon naar het gerechtshof brengt. 

Een wijkgebonden actie vindt plaats in een specifieke wijk. De actie is in handen van het wijkteam dat in die buurt actief is, al dan niet met de ondersteuning van andere politiediensten. Met deze acties wil de politie vooral overlastproblemen aanpakken.

Als je van buiten Antwerpen in de stad komt wonen, kijkt de wijkagent na of je ook effectief op je nieuwe adres woont. Pas na deze controle ben je officieel ingeschreven op dit adres.