Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
Nieuw adres mastergebouw

Het hoofdkantoor van Politie Antwerpen heeft voortaan een eigen, unieke straatnaam: Politieplein 1, 2600 Antwerpen. De locatie blijft ongewijzigd, op de hoek van de Binnensingel met de Borsbeeksebrug.

  • Home
  • Nieuws
  • GSM'en achter het stuur: 234 rijbewijzen ingetrokken

GSM'en achter het stuur: 234 rijbewijzen ingetrokken

18 oktober 2024

Politiezone Antwerpen hield van 7 tot en met 13 oktober een intensieve actieweek tegen afleiding achter het stuur. Hoewel de gevaren van gsm-gebruik en andere mobiele apparaten alom bekend zijn, bleken vele bestuurders zich toch schuldig te maken aan overtredingen. Dit resulteerde in 806 pv’s en 234 onmiddellijke intrekkingen van het rijbewijs voor 15 dagen.

Politiezone Antwerpen heeft “afleiding in het verkeer” als permanent aandachtspunt. Maar op regelmatige basis wordt er extra aandacht gevraagd voor dit thema van alle operationele diensten van het korps. Ook afgelopen week (van 7 tem 13 oktober) werd er zo door PZ Antwerpen extra aandacht gegeven aan het thema ‘afleiding achter het stuur’. 

Afleiding verhoogt kans op ongevallen

Behalve de gsm zijn er tegenwoordig nog tal van andere apparaten met een scherm die bestuurders kunnen afleiden en het risico op ongevallen aanzienlijk kunnen verhogen. Het artikel 8.4 van de Wegcode bepaalt daarom dat de bestuurder, behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, geen enkel “mobiel elektronisch apparaat met een scherm mag gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is”. Het betreft een inbreuk van de derde graad.

237 rijbewijzen ingetrokken

Ondanks de gekende risico’s en intensieve controleacties inzake gsm-gebruik, worden nog ontzettend veel bestuurders geverbaliseerd. Er zijn tijdens deze actieweek 806 overtredingen vastgesteld. Tijdens deze actieweek heeft het parket de mogelijkheid gegeven om bij een overtreding het rijbewijs onmiddellijk in te trekken voor 15 dagen. De politie heeft uiteindelijk 234 rijbewijzen ingetrokken.

Links