Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE
Nieuw adres mastergebouw

Het hoofdkantoor van Politie Antwerpen heeft voortaan een eigen, unieke straatnaam: Politieplein 1, 2600 Antwerpen. De locatie blijft ongewijzigd, op de hoek van de Binnensingel met de Borsbeeksebrug.

Wijkwerking per regio

Voor de wijkwerking verdeelde Politiezone Antwerpen het grondgebied van de stad Antwerpen in zes regio’s: Noord, Oost, Zuid, West, City en Centrum. In elke regio werkt de wijkpolitie op een gelijkaardige manier, met dezelfde teams. In totaal maken 549 medewerkers deel uit van de wijkwerking.

Elke regio beschikt over wijkteams, wijkagenten, een wijkondersteuningsteam (WOT) en een verkeersondersteuningsteam (VOT). Het wijksecretariaat en contactcentrum (WSCC) verzorgt de administratieve ondersteuning.

Aan het hoofd van een regio staan een regiomanager en zijn adjunct. De regioleiding, het WSCC, het WOT en VOT hebben hun werkplek in het regiokantoor. In de wijkkantoren vind je de wijkagenten en het wijkteam van de daar gelegen wijken.

Wijkteam

Een regio bestaat uit 3 tot 4 wijkteams verspreid over het grondgebied van de regio. In de straten van hun wijk krijgen de wijkteams voeling met wat er leeft bij de bewoners. Dat kan gaan van een eenmalig probleem tot meer structurele uitdagingen. De wijkteams streven ernaar om problemen structureel en gecoördineerd aan te pakken. Ze werken daarom vaak samen met bekwame en betrokken interne en externe partners.

De wijkteams werken geregeld mee aan grote acties op hun grondgebied, maar ze organiseren ook tal van lokale acties, die ze zelf inplannen op basis van de noden van hun regio. Je kan bij je wijkteam ook terecht voor klachten en aangiften op afspraak. Voor lokale problemen ga je best naar een regio- of wijkkantoor in jouw buurt. 

Wijkagent

Elke buurt in Antwerpen heeft een eigen wijkagent. Hij of zij draagt altijd een politie-uniform en verplaatst zich te voet, met de fiets of de bromfiets. Een wijkagent onderhoudt nauwe contacten met zijn of haar buurt en is zichtbaar aanwezig in de wijk. Hij of zij houdt zich dagelijks bezig met een aantal heel specifieke, wijkgebonden taken.

Wijkondersteuningsteam

De wijkondersteuningsteams (WOT) werken vooral in burger. Ze spelen in op signalen die ze ontvangen vanuit het drugsoverleg of van de wijkteams. Ze staan ook in voor het onderzoek van vaststellingen die door de andere teams van de regiopolitie vastgesteld werden.

De WOT's worden ook ingezet voor de bestrijding van overlast en andere fenomenen waarvan de directie intelligence led policing hen op de hoogte brengt. Een groot deel van hun werk draait om het bestrijden van drugsoverlast. Toch spelen ze ook een rol in tal van andere opdrachten.

Verkeersondersteuningsteam

De verkeersondersteuningsteams (VOT) pakken de lokale verkeersproblemen in hun regio aan. Dat gaat van structurele parkeeroverlast tot gevaarlijk en asociaal rijgedrag. Ze werken hiervoor nauw samen met de wijkteams en de verkeerspolitie.

De VOT's staan ook in voor verkeerstaken tijdens evenementen zoals markten, stoeten, wieler- of voetbalwedstrijden. Ze werken bovendien regelmatig samen met externe partners zoals de douane of VlaBel.

Wijksecretariaat en contactcentrum

Het wijksecretariaat en contactcentrum (WSCC) ondersteunt elke regio op administratief vlak. De medewerkers maken dossiers op en zorgen voor feedback naar burgers die een melding hebben gemaakt bij de wijkwerking.

Ze staan ook in voor de behandeling en de registratie van gerechtelijke en administratieve stukken. Je kan het WSCC bereiken van maandag tot vrijdag tussen 8 uur en 16 uur per mail of telefonisch.

Ben je niet zeker in welke regio je woont? Zoek het op via de knoppen bovenaan deze pagina.

Zitdag

Een keer per maand organiseert je regiokantoor een zitdag. Lokale verenigingen en buurtcomités kunnen dan problemen aankaarten en samen met de politie naar oplossingen te zoeken. Lees er meer over op deze pagina.

Wijkwerking in cijfers

Onderstaand overzicht geeft de wijkwerking in cijfers weer over alle regio's heen.

Regio in cijfers: regio Oost

Kom je een woord of begrip tegen dat je niet begrijpt? In deze lijst leggen we enkele typische politietermen uit in mensentaal.

De wijkpolitie werkt in elke regio op een gelijkaardige manier, met dezelfde teams. Toch kan je de cijfers van de verschillende regio's niet met elkaar vergelijken. De teams verschillen qua grootte, de regioleiding bepaalt zelf haar prioriteiten en sommige problemen komen vaker voor in de ene regio dan in de andere.